alweer de 2e verjaardag geweest na mijn herstelperiode prijs de Here

Eind Februari 2013 met dankbaarheid mag ik weer terugkijken op een fijne verjaardag de 2e verjaardag alweer na mijn ziekte die ik weer mocht vieren met broeders en zusters uit de gemeente en met wat overige vrienden oa van de zang en mn voormalige gemeente nu is het nog een tijd van nagenieten.

En waarom organiseer ik een inloopweek tja omdat ik door mn activiteiten veel onder de mensen kom en daardoor een groot sociaal netwerk heb gekregen het hele jaar door heb ik wel eens de neiging om te zeggen kom eens langs voor een bakkie maar in de praktijk komt daar vaak niets van want iedereen ik net zo goed heeft het druk met zijn of haar ding als ik uit mn werk vandaag thuis ben ben ik blij dat ik even zit want s avonds gaan we weer 3 of 4 avonden van de 5 dan is er weer wat meestal heb ik vrijdagavond niets en dan is het ook lekker om even niet te hoeven

Vanaf 2006 al neem ik in de week waarin 11 februari valt lekker de hele week vrij voor de hele week visite en dat bevalt me prima iedere bezoeker krijgt voldoende aandacht er is tijd voor een leuk gesprek en aandacht voor elkaar vroeger hield ik het wel op een dag maar de kamer zat toen stampvol was je net de een aan het bedienen stond de volgende alweer op de stoep en een ieder die binnen kwam werd geparkeerd op een plek presentje s werden snel weggezet want de volgende kwam alweer en je vloog heen en weer met de koffiepot maar kreeg ook vaak wel hulp hoor ( mn moeder heeft vroeger altijd al geholpen met mn verjaardag en dat doet ze nu nog steeds ze heeft nu ook weer een paar dagen bij mij gelogeerd) en dan ging de telefoon ook nog een paar keer ertussendoor en dan net de laatste bediend en de eerste stapt al weer op die moet dan alweer uitgelaten worden met een leuk dat je geweest bent we hebben alleen niet veel kunnen praten

Ik kan me nog herinneren toen mn moeder 50 werd toen woonden mn ouders nog in Leiden de verjaardagen thuis waren altijd gezellig van mn vaders kant waren er ooms en tante s die kwamen maar ook mensen uit de kerk maar van mn moeder s kant woonden ze allemaal ver weg zo ook haar 50ste verjaardag de hele kamer zat vol mn zus Joke en ik liepen te bedienen het was erg gezellig maar mn moeder hing de hele avond aan de telefoon want de een na de ander belde op zo had ze de hoorn neergelegt en ze ging naar haar visite om te praten en koffie te drinken en de telefoon rinkelde alweer weer Friesland aan de lijn en er werd weer fries gesproken ik probeerde het voor de visite dat allemaal te vertalen

Op mn werk hoor ik ook wel eens verhalen over verjaardagen je zit dan wel gezellig met elkaar maar de jarige die zie je niet die is weer druk in de keuken

Ik heb er wel voor gezorgd dat ik daar geen last van heb gewoon de eettafel uitklappen een buffet maken met alles erop en we blijven gezellig in de kamer we kunnen erbij zitten geen gehol en gevlieg meer prima geregeld zo en we mogen er weer met voldoening op terugkijken en dan nog even het nagenieten de cadeautafel heefd nog 2 weken zo gestaan en nu is alles weggezet of in gebruik van de gospelgroep kreeg ik een vogelstation een paal met een voerbakje een waterbakje en haken voor de vetbollen mn tuin word druk bezocht door koolmeesje s, roodborstje s, spreeuwen , merels tortelduifje s en kraaien laatstgenoemde zie ik liever gaan dan komen want ze jagen dan alle kleine vogeltje s weg

In de tuin staan er alweer heel wat sneeuwklokje s en krocussen te bloeien en nog wat winterbloeiers en nog een stel primula s van vorig jaar en het jaar daarvoor zelfs

Zondag 17 Feb zijn Henk en Berendien een dagje naar leiden geweest met de nodige aanhang was erg gezellig Berendien had voor gebak en pannekoeken gezorgd zelf had ik een lekkere pan tomatensoep gekookt de zaterdag daarop ben ik gezellig met Hans een digitaal fototoestelletje gaan kopen een leuk dingetje je kan er ook mee filmen maar dat zal ik allemaal nog moeten leren

En nu zitten we alweer in Maart waar blijft de tijd

Er komt weer een tijd aan van kooroptredends aangezien ik nog genoeg vacantie uren heb staan kan ik nog eens een middag vrij nemen ze hadden me ook weer gevraagd om met het ouderenkoor mee te zingen en het Boogertkoor dat is wel handig want ik ken een heleboel liederen daar ik ondertussen al 30 jaar koorervaring heb en een groot repetoir in mn hoofd heb zitten in de week rond mijn verjaardag heb ik weer eens 2 repetitie s van het Boogertkoor meegedraaid en trof het ook dat er net weer een etentje was en ik als introducé mee mocht dus ik viel weer lekker met mn neus in de boter het etentje was in Vlietstede waas tante Jannij 5 jaar geleden nog woonde de herinneringen waar ik dankbaar op terug kijk komen toch altijd weer boven toen sprak ik nog iemand die opa en oma nog heeft gekend en de namen nog wist het grote gezin van Henk en Jans ik zei nog ik ben de oudste dochter van Herman mn moeder heeft nog bij bakker Tilburg gewerkt destijds

Ik kan mij het buurtje nog wel herinneren aan de Voorhouterweg ik heb daar als kind vaak gespeeld met mn neven en nichten ieder jaar bij opa en oma Nieuwjaar wensen van oma kreeg je een nieuwjaars stuiver van oom piet ook in het buurtje werden er door de kinderen sterretje s gebrand maar ik durfde die dingen niet vast te houden dat spetterende vuur mijn zusje joke wel hoe klein ze ook was ze stond met een sterretje maar ik wilde dat niet aanpakken ik ging maar liever naar binnen een oliebol halen

En dan die keer toen we weer eens in Rijnsburg waren dat pappa me mee nam naar de paardenmarkt dat heeft hij geweten dacht hij mij daarmee een pleziertje te doen niet dus ik was bang voor de draaimolens en de harde muziek ik kroop huilend tegen hem aan en wilde nergens in dan maar een suikerspin en een molentje dat was wel goed en maar weer huiswaards naar de Voorhouterweg

Dat was weer een stukje herinnering uit Rijnsburg uit mn kinderjaren

Wat ik nog met jullie wil delen we hebben het in onze gemeente en ook in onze Bijbelkring gehad over vergeven en het omzien naar elkaar en ook in ons zangkoor werden wij er in het algemeen ook op aangesproken of we willen omzien naar elkaar en als men eens vraagt hoe gaat het met jou tja meestal zeg ik dan gewoon het gaat goed bij een enkeling vertrouw ik dan wel eens wat toe tja ik praat daar in het algemeen ook niet elk moment makkelijk over dingen die gevoelig liggen meestal omdat het niet het juiste moment is of de juiste plaats maar ook dat je niet begrepen word door mensen die dat eigenlijk wel hadden moeten begrijpen en het hadden moeten aanvoelen maar die je maar weer afschepen met een dooddoener met een laat dat nou maar in de doofpot hoor er zijn nu eenmaal andere dingen gepasseerd en ik doe dat ik laat het rusten en zet het uit mn hoofd blijf weer doorgaan met de dingen waarmee ik bezig ben maar er blijft toch wat schrijnen ja herkennen jullie dat

Als mens schieten we vaak te kort in dingen die hadden moeten gebeuren maar die zijn blijven liggen of zijn niet afgemaakt we leven nu eenmaal in een zondige wereld vol verbrokenheid maar het is een grote troost te weten dat we onze moeiten bij het kruis mogen leggen en ons mogen verootmoedigen voor de Here een poosje geleden hadden we ook een verootmoedigingsdienst waarin we in de gelegenheid werden gesteld om onze moeiten voor Gods troon te brengen enkele weken geleden 17 Feb hebben we weer een gelegenheid gehad om in de dienst voor je te laten bidden door iemand uit het pastorale team daar is trouwens elke zondag gelegenheid voor na de dienst door twee mensen van het gebedsteam

De Here gaat hiermee ook zijn wonderlijke troostvolle weg met ons dat ondervond ik zo ong 23 jaar geleden toen ik nog lid was van de Gereformeerde Vrijgemaakte kerk aan de Herengracht in leiden dat was in het voorjaar van 1990 toen zat ik ook in een crisisperiode dat het op mn werk niet goed ging door een heel vervelend onbegrijpenlijk toedoen van mn toemalige werkgever een broeder in de Here nog wel we zaten toen niet in dezelfde gemeente hij zit nu in een zustergemeente maar die ervaring met de Here gebeurde al in Januari van dat jaar een aantal ochtenden achter elkaar werd ik wakker met de volgende regels in mn hoofd De Here rekent hem niet toe zijn zonden , de ongerechtigheid in hem gevonden , Welzalig hij die zo bevrijd van schuld , geen onoprechtheid in zijn geest meer duldt . en die betreffende melodie bij die woorden bleven dan ook de hele dag bij me en liep ik ook weer onwillekeurig te neurien onder mn werk

In die tijd waren we ook vol meeleven met onze nicht Janneke een dochter van tante Jans en oom Paul Janneke was pas getrouwd met Kees en ze had gehoord dat ze kanker had in het voorjaar heefd de Here haar thuisgehaald

Toen we in Bergschenhoek de kerk binnen kwamen werd als inleidend orgelspel ps 32 gespeeld tja dieptepunten in een mensenleven zijn hoogtepunten bij God

Korte tijd later we zaten op een zondag in de geref kerk in leiden en het was heilig avondmaal daar was het destijds gebruikenlijk ( of dat nog zo is dat weet ik niet meer want ik ben nu inmiddels alweer 9 jaar weg uit de gereformeerde kerk) dat men tijdends de viering aan tafel werd genodigd daar niet iedereen om de tafel past werd dat ook in etappe s gedaan dat hing ook weer af van de grootte van de betreffende gemeente in Leiden waren dat er s morgens 6 tafels en s middag s 1 tafel voor degene die s morgens verhinderd waren i.v.m oppas of werk enz en dan bij iedere tafel weer hetzelfde ritueel van brood en wijn een kort Bijbelgedeelte en een vers zingen van een psalm tijdens de tafelwisseling werd er toen op het orgel gespeeld o hoofd bedekt met wonden belaan met smart en hoon .

Laat er nu uitgerekend aan de tafel waaraan ik zat dat betreffende vers en nog een vers van Ps 32 gezongen worden tja de nodige emotie s kwamen even los als mens denk je hoe is dat in de wereld mogelijk maar God heeft daar zijn wijze bedoeling mee , 3 maanden later een zondag weer hadden we de avondmaalszondag deze keer moest ik s morgens werken en had een keer in de 2 weken weekeinddienst en werkte toen in de keuken van Haagwijk en ging toen s middags naar de kerk de dienst begon om 5 uur en ging toen weer aan het avondmaal en ik keek voordat de dienst begon op het liturgiebord welke psalmen er werden gezongen die zocht ik altijd van tevoren op en ps 32 stond er ook bij o nee he toch niet bij de avondmaalsviering , ja hoor dus wel , ik liet het maar over me komen als een stuk bemoediging gelukkig hield ik het deze keer wel droog ik denk er nog vaak aan terug zo ook later toen ik al weer een tijd naar de Baptistengemeente ging en mij gevraagd werd om een solo op de fluit te spelen tijdens de rondgang van de beker heb ik de melodie van die psalm gespeeld en daaropvolgend o hoofd bedekt met wonden belaan met smart en hoon

En nu we zijn weer midden in de 40 dagentijd op weg naar Pasen dat we weer mogen zingen dank u voor het kruis O Heer

Waar vergeving is zal er genezing zijn en de weg van herstel zal beginnen

We mogen weer uitkijken naar de Paasdagen waarin wij elkaar mogen begroeten met een We hebben een opgestane Heer De Heer is waarlijk opgestaan

Ps 32 Gereformeerd kerkboek

Welzalig hij wiens zonde is vergeven , die van de straf genadig is ontheven,

Wiens overtreding die hem had bevlekt, voor t heilig oog des s Heren is bedekt ,

De Here rekent hem niet toe zijn zonden, de ongerechtigheid in hem gevonden .

Welzalig hij die zo bevrijd van schuld, geen onoprechtheid in zijn geest meer duld.

Zolang ik zweeg verteerden al mijn krachten , ik klaagde luid niets kon mijn pijn verzachten.

Want dag en nacht lag zwaar op mij Gods hand, mijn merg verdroogde als in zomerbrand,

Maar ik bekende U oprecht mijn zonden , verborg geen kwaad dat in mij werd bevonden ,

En toen ik dit beleed voor Uw gezicht , sprak U mij vrij van schuld in uw gericht.

Laat tot U komen elk van Uw beminden , ten tijde Here dat U zich laat vinden .

Ook als een vloedgolf hem dreigt neer te slaan , hoe hoog ze komt zij raakt hem zelfs niet aan,

U bent voor mij een schuilplaats in gevaren , en voor benauwdheid zult U mij bewaren,

U hebt met jubelzangen mij omringt , nu al Uw volk van Uw verlossing zingt .

Hoor naar mijn raad ik zal u inzicht geven, en onderichten in de weg ten leven,

Ik leer u op de rechte paden gaan , terwijl mijn ogen u steeds gadeslaan ,

Wil in uw trots niet langer tegenstreven , zoals een paard door koppigheid gedreven ,

Of als een muildier in zijn onverstand , met toom en bit , bedwingt hen s mensenhand.

Laat toch geen dwang voor u ooit nodig wezen, wie God verlaat heeft smart op smart te vrezen,

Maar wie op Hem vertrouwd en schuld belijdt , omringt Hij met zijn goedertierenheid ,

Verheugd u in de Here alle vromen , u mag tot God met grote vreugde komen ,

Rechtvaardigen , weest in de Heer verblijd, en zingt Hem lof in alle eeuwigheid .

Hartelijke groeten heel veel liefs de Here bevolen Annet v.d.Meij hopelijk tot de volgende maand

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

3 Responses to alweer de 2e verjaardag geweest na mijn herstelperiode prijs de Here

 1. marion smit says:

  lieve Annet, wat een bemoedigend stukje heb je geschreven, bijzonder om te lezen.
  Dankbaar zijn we dat het zo goed gaat met jou.
  God’s Zegen voor jou, liefs Wim en Marion Smit

 2. Broertje says:

  Mooi verhaal Annet. De goeie oude tijd wordt ieder jaar een jaartje langer…
  Groeten uit Goes

 3. Zo je bent net vertrokken na een gezellig rumicupje.
  zoals vanouds.
  jij noemt het bij moeder saartje in de keuken.
  eigenlijk was ik moe . heb een beetje veel bezoekjes gehad en veel gedaan.
  maar ben toch weer opgekikkerd met jou. lekker opwekking gezongen.een bakkie gedaan.
  ik heb weer genoten van je mooie stukje schrijven , en even fries gesproken wat je heel goed kan.
  iedere keer sta ik weer versteld van jou talenten.
  nou welterusten en weer gauw tot ziens.
  Hanneke van der Meij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.