Verslag Israel-reis deel 7: Wees sterk en moedig Jozua 1

En de Here sprak tot Jozua: Zie Ik geef Jericho met zijn koning, de krachtige helden in uw macht. Gij moet om de stad heen trekken terwijl alle krijgslieden eenmaal om de stad heen gaan; zo moet gij zes dagen doen terwijl zeven priesters zeven ramshorens voor de ark uitdragen. Maar op de zevende dag moet gij zevenmaal om de stad heentrekken en de priesters zullen op de horens blazen. Wanneer men op de ramshoorn de toon aanhoud en gij het geluid van de hoorn verneemt, dan moet het volk een luid gejuich aanheffen en de stadsmuur zal instorten en het volk moet daarop klimmen recht voor zich uit. En zo is dat ook gebeurd: lees maar in Jozua 6 vanaf vs 2 t/m 5.

Vanuit de doopplaats bij de Jordaan zijn we naar Jericho gegaan waaar we zouden gaan overnachten in het fraaie Jericho Resort Village. Toen we daar aankwamen werden we ook in dit Hotel hartelijk ontvangen met een welkomsdrankje en we kregen stikkers met onze kamernummer die we op onze koffers plakten die werden door het personeel van het hotel naar onze slaapverblijven gebracht. Deze keer hadden we geen kamer maar een appartementje tot onze beschikking: dit keer geen autoweg geluiden maar een uitzicht tussen de bomen en konden de vogeltje s horen fluiten! Tot mijn verassing was er ook een overheerlijk zwembad. Aangezien we laat gingen eten maakten onze groep heerlijk gebruik van het zwembad dat was zo heerlijk genieten om met broeders en zusters samen te zwemmen; dat vond ik ook een evenement samen met de dominee een baantje trekken dat doet ook niet iedereen…

Badlakens werden verstrekt door het hotel wat een luxe. Ook was er een heerlijke borrelpot achter het zwembad. Later gingen er ook een aantal heerlijk relaxen op de ligstoelen die bij het zwembad stonden en ik relaxste in de borrelpot. Nadat iedereen uit het water was en weer aangekleed verzamelden we in de eetzaal. Daar stond een heerlijk buffet op ons te wachten; daarna nog een samenkomst om de dag te evalueren en af te sluiten. Daarna gingen de meesten naar hun appartement want het was ook een hele enerverende dag geweest waarin we heel veel hebben gezien en gehoord. Een kleine groep bleef nog op het terras een wijntje drinken met het uitzicht op een sprookjes-verlicht zwembad.

De volgende dag moesten we weer vroeg op. Om 7 uur ontbijt en de koffers weer ingepakt. Deze werden door het personeel weer naar de uitgang gebracht. We moesten er wel even op toezien dat je koffer de bus in ging. In de bus werden we weer verwelkomd door Avner die ons in het Israelisch goede morgen leerde zeggen: “Boker tov” dat hij ons een paar keer liet nazeggen. Na een klein stukje rijden stopten we bij het Hisham Palace: een archeologisch stuk bezienswaardigheid van een opgegraven stad uit de vroegere jaren. Een tempel of synagoge nog helemaal in tact met fraaie tegeltjes. We kregen van Avner het nodige te horen en we mochten daar rond kijken en foto’s maken.

Jericho
De tekst is van Peter Dingemanse een toemalig dirigent van destijds het leids kerkkoor

Jozua won de strijd van Jericho omdat God steeds met hem was

Jericho, Kanaänitisch stadje midden in het land, In het oosten wat een schouwspel, duizenden Iraelieten verzamelden zich bij de rivier de Jordaan. Met hun nieuwe leider Jozua. Ze liepen en daar, dan weer daar, ze zwierven op de woestijnvlakte al 40 jaar.
En het woord van God verstonden ze zo: verover de wereldstad Jericho. Dus wees Jozua een 2 tal spionnen om de stad te verkennen.

Het verslag van de spionnen klonk heel gunstig uit hun mond , Dus doorkruis de rivier de Jordaan bij een stuk drooggemaakte grond.¬†Maar een man stond vlak voor hen met een getrokken zwaard. “Ben je voor of ben je tegen?” sprak Jozua kordaat.

En de Heer die sprak wees maar niet bang , loop maar om de stad 6 dagen lang. Laten de priesters op de ramshoorn blazen ongelooflijk niet dan? Elke dag vroeg op 6 dagen lang , om te marcheren en om te toeteren Dat klinkt een beetje saai maar het tegendeel is waar, en dan is nu de zevende dag aangebroken. Er staat vandaag heel wat te gebeuren, je moet het gewoon zien, om het te geloven. Soldaten voorop en achter in de rij, de priesters in het midden lopen zij aan zij met de trompet in de hand, het gaat maar rond en rond, 6 keer nu al, nog staat de muur overeind. Maar na de 7e keer klinkt er een luid gejuich en trompetgeschal en dat alle muren neer storten…. Plats!!!!!!!

En dan nu de moraal van het verhaal: Wees sterk, vastberaden en gehoorzaam, en bovenal als je op een beetje weerstand stuit: Volhouden!

Wees sterk en moedig, Jozua hoofdstuk 1

Hartelijke groeten van Annet v.d. Meij

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

1 Response to Verslag Israel-reis deel 7: Wees sterk en moedig Jozua 1

 1. Lieve Annet.
  Vandaag thuisgebleven, ik heb een drukke week achter de rug ,en voel mij zo van even helemaal niks. lekker Nederland zingt bekijken
  Bottenbleij geluisterd op 1008.het is heel slecht weer en stuur je nu een berichtje.
  afgelopen Maandag was het nog heerlijk ,die temperatuur. even een vaar tochtje met Jan en jou. gezellig gegeten en een rummicupje.
  je herinnerde je van je Oma en Opa uit Friesland de logeerpartij op de boot.
  Ja dat zijn fijne dingen die je nooit vergeet.
  mooi je bloq van Israel, ik herinner mij dan alles weer,die plaatsen waar ik ook geweest ben.ik volg je nog steeds hoor.
  ik volg ook Johan op zijn bloq, heel boeiend en interessant.
  ik weet niet of je hem volgt?
  Hij is nu op de helft. van zijn studie verlof.
  tot horens of ziens liefs van
  Hanneke van der Meij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.