Israel-reis verslag deel 4: De Bergvestingen van EinGedi – God is mijn licht mijn heil wie zal ik vrezen – Hij zette mijn voeten op een rots


Psalm 31 vs 1 t/m 9

Gebed in nood: voor de koorleider een psalm van David
Bij U Here schuil ik , laat mij nimmer beschaamd worden.
Doe mij ontkomen door Uw gerechtigheid,
Neig Uw oor tot mij, red mij haastig.
Wees mij tot een beschuttende rots, tot een sterke vesting om mij te redden;
Want Gij zijt mijn steenrots en mijn vesting,
En om Uws Naams wil zult Gij mij voeren en leiden.

Gij zult mij trekken uit het net dat men voor mij had verborgen, want Gij zijt mijn veste.
In Uw hand beveel ik mijn geest ; Gij verlost mij Here getrouwe God.
Ik haat hen die ijdele nietigheden vereren; ik immers vertrouw op de Here.
Ik wil juichen en mij verheugen over Uw goedertierenheid,
Daar Gij acht heb geslagen op mijn ellende, heb geweten van de benauwdheden mijner ziel.
Gij toch hebt mij aan de vijand niet prijsgegeven
Gij hebt mijn voeten in de ruimte doen staan

Nadat wij naar de Massada waren geweest gingen we nu naar Engedi wat vijftien km ten noorden van de Massada ligt uit de bus vandaan liepen we eerst een eindje totdat we ergens gingen zitten en Avner weer heel wat vertelde over deze plaats Johan en of Janmartin deed het bijbelse gedeelte dat ging over David die hier in deze omgeving met zijn mannen zijn toevlucht zocht voor de woede van koning Saul in een van de spelonken had hij zich verborgen Saul en zijn mannen zochten David totdat Saul zich ging afzonderen en voorin de spelonk ging rusten en in slaap viel voor David een mooie kans om Saul te doden maar dat deed hij niet hij spaarde Sauls leven en sneed met zijn zwaard een stuk van zijn mantel af

Deze geschiedenis is te vinden in 1 Samuel 24

EinGedi (word ook wel genoemd bron van het geitje) is een oase in het Israelische gedeelte van de Judeawoestijn , aan de westkust van de Dode zee .

In de oase is een kibboets met dezelfde naam gevestigd. Ten noorden van de kibboets liggen een natuurreservaat met riviertjes en een nationaal park met oudheden en ten oosten van de kibboets liggen dodezeestranden een camping en een kuuroord.

Kibboets EnGedi bevind zich op ong 400 meter beneden zeeniveau Hoewel gelegen op een heuvel ten westen van het strand is het een van de laatst gelegen nederzettingen ter wereld

De kibboets heeft ongeveer 650 inwoners . in de kibboets is een gasthuis (een soort hotel ) te vinden , een busje verbind de kibboets met de atractie s elders in de oase

Het natuurpark ten noorden van de kibboets heeft een rijke flora en fauna rotsen en watervallen , in het gebied komen Geiten en Klipdassen voor en vele vogelsoorten

In het gebied leeft ook het laatste wilde Luipaard van Israel, overigens wel voorzien van een zendertje om zn nek zodat na te gaan is waar het dier zich ophoud.

Twee riviertjes de Nahal David en Nahal Aroegot lopen door groene valleien die een sterk contrast leveren met het dorre woestijnlandschap in de omgeving , in het ravijn bevinden zich een aantal bronnen waaronder de bron van David , en enkele kleine watervallen met daarbij kleine meertje s die verkoeling bieden op een hete dag in de woestijn , de rivierbeddingen lopen uit in de Dode zee , maar het water wordt afgetapt alvorens het de Dode zee bereikt voor gebruik door de kibboets . het toerisme. En de dadelkwekerij in de vallei

Alleen bij zeldzame regenbuien stromen de riviertje s tot aan de binnenzee. Behalve natuur en landschap is de plek ook uit archeologisch oogpunt intressant.

EinGedi word in de bijbel vermeld 1 Samuel 24 vs 1,2 , het maakte deel uit van het grondgebied van Juda. In de omgeving van EinGedi heefd David als jongen rondgezworven met zn schapen speelde hij op zn harp en zong liederen tot Gods eer. Toen David vluchte voor koning Saul zou hij zich hebben schuilgehouden in de rotsen bij EinGedi. En ook in de Woestijn Zif .

Mogenlijk hebben er in de eerste eeuw ook Essenen gewoond in en bij EinGedi, de opgraving van enkele hutten en een ritueel bad bij een bron wijzen in die richting.

Bezienswaardigheden in en nabij een natuurpark zijn een oud Romeins en een Israelitisch fort een chaliolitische tempel een watermolen bij de EinGedibron , de Doduemgroten een ravijn bij de bron van David , ook is er een synagoge uit Bijzantijnse tijd opgegraven met een bijzondere mozaïekvloer .Hoewel het orgineel naar het Israel museum gebracht is, is in Situ een nauwgezette kopie te bezichtigen in deze vloer bevinden zich kleurige afbeeldingen van bijbelse dieren tevens zijn er teksten in het Hebreeuws en Aramees in opgenomen , de meeste oudheden vallen onder het nationaal park EinGedi.

 

Het bovengenoemde heb ik van internet afgehaald er kunnen dingen bij zijn die Avner ook verteld heeft maar helaas heb ik dat niet allemaal kunnen onthouden en ik wil toch wat vertellen, we zouden ook naar de Shulmamitbron gaan deze bron is vernoemd naar de persoon uit het Hooglied die voor Salomo zong , Mijn Geliefde is mij een tros van Hennabloemen in EinGedi s wijngaarden Hooglied 1 vs 14 in vroeger tijden groeieden hier namelijk Hennabosje s

 

Onze groep werd in twee en gedeeld een groep ging de lange route lopen en er zal ook veel geklommen en afgedaald worden onder leiding van Avner en een groep voor mensen die niet al te goed ter been waren en niet zoveel uithoudings vermogen hadden was er een kortere makkelijker route en die ging onder leiding van Johan d R op ik koos voor de lange route het laatste jaar kan ik lichamelijk al weer aardig wat presteren en dan zal ik ook lekker gaan klimmen en klauteren ( deed ik dat vorig jaar toen ik een paar dagen naar het Brandpunt in Doorn ging dat ook tijdens een wandeling naar de uitkijktoren dat ik samen met Siets H een van de leiding daar de uitkijktoren van ruim honderd meter hoog ging beklimmen en daar de enige van de groep was toen was ik lichamelijk nog zwakker dan dat ik nu ben dus dan durf ik nu deze uitdaging ook wel aan) , het laatste moment toen we al een aantal meters gelopen en geklommen hadden haakten er nog wat mensen af

En het was een pittige klim hobbelige paden over watervalletje s stappen dan weeer een stuk afdalen wat zelfs nog moeilijker kon zijn dan klimmen je moest zo kijken en opletten waar je je voeten neerzette de afstap te hoog buk dan maar weer en vind met je handen maar weer steun aan een steen waar je van af moet en dan heel voorzichtig achterwaarts je voeten een voor een naar beneden ik laat me toch zeker niet kennen of ik kreeg hulp van mn jongere mede zusters op mijn beurt reikte ik weer anderen de hand oeps maakte ik daar bijna een schuiver liep gelukkig goed af maar om die reden maakte ik nog meer gebruik van uitstekende handen van Lotte de R , Marjolein d M ,Rob d M en nog een paar anderen hoe zal David met zijn mannen het gehad hebben zijn vlucht zal ook wel heel moeizaam zijn geweest

We hebben niet alle bezienswaardigheden van EinGedi gezien dan zouden we wel 5 wandeluren nodig gehad hebben en zoveel tijd hadden we ook niet

Aan het eind van onze rit verzamelden we ons op de plek waar we eerst met zn allen gezeten hadden een en al oor voor de Bijbellezing van Johan en Janmartin en het verhaal van Avner \Toen onze groep weer compleet was liepen we weer richting bus op naar het volgende programmapunt De Dode zee

 

Voordat ik dit gedeelte ga afsluiten heb ik ook een passend lied op mijn hart een psalmbewerking van Ps 27 destijds zong ik die met het Leids kerkkoor ik was lid van dit koor vanaf maart 1983 t/m Januari 2004 toen werd dit koor opgeheven waaraan ik ook hele fijne herinneringen heb waar ik nu nog met dankbaarheid aan terugdenk.

 

De Heer is mijn licht
De Heer is mijn licht , is mijn licht en is mijn heil ! Wat vrees ik nog.

De Heer is de kracht van mijn leven alleen , voor wien dan bevreesd te zijn.
Schoon de vijanden mij omringen: ik vree-ze toch niet
Of dat een oorlog opstond , op U alleen verlaat ik mij.
Een ding heb ik van God begeerd, een ding zal ik zoeken
Dat ik mag blijven in s Heren huis t allen tijd Amen

Hartelijke groeten heel veel liefs de Here bevolen Annet v.d.Meij

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

1 Response to Israel-reis verslag deel 4: De Bergvestingen van EinGedi – God is mijn licht mijn heil wie zal ik vrezen – Hij zette mijn voeten op een rots

  1. prachtige foto s Annet , Je hebt er ook deze keer weer veel werk van gemaakt, wat een tocht om nooit meer te vergeten!! geweldig hoor
    tot gauw he! lfs mm!! ik maak het kort, want ik moet nu weg ! doei doei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.