week 2 na 3e chemo

Opnieuw een week om mn zegeningen te tellen.

Met dankbaarheid mag ik weer opnieuw terugkijken op vorige week zondag die begon met een kerkdienst van onze gemeente waarin we het heilig avondmaal mochten vieren. Daarna mocht ik naar voren komen en heeft de raad, die om mij heen ging staan, mij speciaal opgedragen in gebed voor de komende tijd en voor genezing.  Een moment waarop ik met grote dankbaarheid mag terugzien dat ik mij op deze manier gedragen weet door het gebed van de broederraad en de gemeente die nu wel heel dicht om me heen stonden.

Ook deze zondag werd ik gehaald en gebracht door Wim Smit. ‘s Middags kwamen Hans en Inez met Arian een bakje soep bij me eten en we hebben samen een gedeelte van mn blog doorgelezen.

Maandag ben ik weer lekker naar mn werk gegaan, ik verlangde ernaar om mn collega s weer te ontmoeten en om in de linnenkamer mn helpende hand weer aan te bieden. Jacqolien had me vrijdagmiddag al gebeld hoe het met me was, ze miste mn lach en mn humor: “Het is saai zonder jou”. Ik hoop volgende week maandag weer te komen maar ik heb wel een pittige week gehad ik voelde me net een dweil deze keer maar we zitten weer in de lift!

Weer thuisgekomen uit mn werk vandaan heb ik de telefoon gepakt en ging maar even wat nodige dingen regelen. Eerst het ZH gebeld want dat mailtje met de MRI-scan oproep die laat maar weer op zich wachten. Als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel! Ik wil nu een dag met een tijdsstip zodat ik ook andere afspraken kan gaan neerzetten: hupekee politie te paard.

En dat lukte na even door de telefoniste hier en daar gevraagd te hebben, het wordt maandag 15 augustus om half 3. Mooi zo. Toen Buiteman gebeld want mn moederhaard moet weer de jaarlijkse schoonmaakbeurt hebben, dat wordt vrijdagmiddag 1 uur mooi zo. Volgende rit de schoorsteenveger daar kreeg ik het antwoordapparaat dan maar morgen proberen… Toen van Tongeren, de Pruikenspeciaalzaak, dinsdagmiddag  afspraak om 2uur; ik wil toch even dat het me word voorgedaan hoe ik mn pruik moet wassen, daar ik het toch wel een beetje eng vind om dat alleen te doen…

Ziezo het nodige staat weer op de rit en het kan weer gaan marcheren. Om 5 uur kwam Jan v.d. Meij me halen ik zou vanavond bij Jan en Hanneke eten en daarna nog een gezellige avond hebben. Eerst ging Jan even met me mee naar binnen om te kijken wat voor klussen er gedaan moeten worden en liepen we de tuin even door om naar de schuttingdeur te kijken die van onderen helemaal aan het wegrotten is. Het houtwerk van de regenput en een paaltje van mn tuinhek ligt bijna om doordat het gedeelte wat in de grond steekt ook aan het wegrotten is. Ook in een keukenkastje onder de gootsteen moet ik iedere keer weer een plas water opnemen daar er weer een kraantje lekt. Waarschijnlijk weer een leertje wat vervangen moet worden…

Dus dat was een leuk klussenlijstje nadat we alles doorlopen hadden gingen we gauw naar Hanneke, de tafel was al gedekt toen we binnenkwamen en we gingen al gauw aan tafel heerlijke spinazie met een gekookt ei, aardappelen, een lekker runderlapje en gele eigengemaakte pudding toe. Na het eten nog even een poosje in de kamer zitten. Daarna gingen we Hanneke haar kleindochter Marielle naar huis brengen; daarvoor moesten we naar Noordwijk.

We gingen over Rijnsburg en reden nog langs de flat waar tante Janny nog een tijdje gewoont heeft voordat ze naar Vlietstede verhuisde. We reden door de Brouwerstraat waar vlakbij vroeger Oom Piet en Tante Wil gewoond hebben in de Collegiantenstraat; daarachter daar wonen nu ook mensen uit onze gemeente: Kees en Gerda v.d. Oever. Toen langs Bakker Tilburg waar mamma vroeger in haar verlovingstijd nog gewerkt heeft en kon ik daarna ook nog een snelle blik werpen in de straat waar opa en oma v.d. Meij vroeger woonden: de Voorhouterweg met de kerk er tegenover. Herinneringen uit mn kinderjaren…

Nadat we in Noordwijk Marielle hadden afgeleverd bij haar moeder zijn we op de terugweg ergens koffie gaan drinken. Daarna reden we richting Boulevard om even langs de zee te rijden. Dat deed me denken aan een verhaal van pappa die als jongen van een jaar of 16 met zn vrienden vanuit Rijnsburg voor een dubbeltje de tram pakte naar Noordwijk op zaterdagavonden om daar over de Boulevard te gaan slenteren, en een kogelflesje drinken kocht en dat onder het lopen door nuttigde.  Dat waren zo hun zaterdagse uitjes in de zomermaanden.

Tijdens onze rit draaiden we een cd met opwekkingsliederen en zaten ondertussen te zingen en te lofprijzen, maar ondertussen wel op de weg en de stoplichten letten! Een jaar of 5 terug zat ik ook zo met Ditta Verbiest toen ik na de Pinksterconferentie Opwekking met haar mee kon terugrijden zaten zo druk te praisen en te zwingen met onze handen voorin de auto dat we niet opletten bij een stoplicht. Die stond allang op groen toen we opeens getoeter achter ons hoorden, naast ons stond een automobilist die misprijzend zn hoofd schudde (die zag alleen maar onze bewegingen en zal ook wel gedacht hebben).  Wij vonden dat alleen maar humor, nadat we weggereden waren hadden we alleen maar lol en we zongen vrolijk door…

Nadat we Noordwijk hadden verlaten gingen we richting Katwijk we reden langs bollenvelden die allang gekopt waren, het was een leuke rit. Ook in Katwijk reden we gezellig over de Boulevard daar zochten we een plekje voor de auto en gingen ergens een ijsje eten en heerlijk de zeelucht inademen. En zo kwam ik toch nog een keertje bij het strand dit jaar, we zijn het strand niet op geweest daar was het geen weer voor.  Er stond te veel wind en stel dat ik al dat zand in mn pruik zou krijgen… Maar he hebben wel naar de zee staan kijken wat een grote schuimkoppen op de golven!

Hier en daar zagen we een surfer, het is niet voor te stellen dat het zomer is, zo verlaten zag het strand eruit. We gingen weer terug naar Leiden. Bij Hanneke thuis nog een poosje gezeten onder het genot van een sapje en meteen een avond geprikt wanneer Jan zou komen klussen bij me. Aangezien ze vlak bij Formido wonen zou hij daar de nodige matterialen op gaan halen. Woensdagavond zou hij dan komen. Alweer wat op de rails. Later op de avond bracht Hanneke me weer thuis.

Dinsdag weer een paar uurtjes gewerkt. Thuisgekomen ging ik meteen weer de schoorsteenveger bellen, nu had ik meer succes. Hij kon meteen de volgende dag tussen 10 en 12 uur komen, ook weer geregeld. De verdere dag heb ik wat mailtjes gestuurd en heel veel rust genomen. Van mamma kreeg ik een mailtje met het blijde bericht dat Henk opa is geworden van een kleinzoontje! Liesbeth en Geertjan hebben een zoon die ze Kees noemen, naar de vader van Geertjan. Er waren ook foto’s meegestuurd, dus ik kon dat mooie mannetje meteen al bewonderen.

Woensdag ‘s morgens vroeg wat boodschappen gedaan, want Hans zou ook een paar dingetjes komen doen en dan kan hij meteen ook een hapje bij me eten. Gezellig, ik heb zin in vanavond: het gaat een gezellige klusavond worden. Thuisgekomen was ik net bezig de boodschappen op te ruimen gaat de telefoon,  zo vroeg in de ochtend al het is nog geneens 10 uur! Het was Gerrie Bos, of ze een bakkie kon komen doen: “ja hoor gezellig, tot zo dan!” Ik had vandaag weer kaarten willen gaan schrijven dit keer aan mensen uit onze gemeente: ouderen en zieken en enkele alleenstaanden. Tja dat moet een andere keer maar weer eens. Het is veel te leuk als er weer eens iemand komt!

De schoorsteenveger kwam en deed zn werk ondertussen belde Heleen Bijl voor een eetafspraak, dat kon niet eerder dan 29 augustus want de 15e moet ik voor de MRI-scan de 22e voor de 4e chemokuur er staat in ieder geval weer een afspraak gepland. Om half 11 kwam Gerrie, ze bracht een lekkere bak aardbeien mee daar doet ze me wel een plezier mee. Nadat we een bakkie hadden gedronken stelde ik voor om samen mn huis even door te trekken, ze wilde toch graag wat voor me doen nou dan bij deze dan!

Dus we gingen samen hard aan het werk. Gerrie de badkamer en de keuken, ik stoffen en zuigen en planten water geven. Is dat maar weer gedaan, hoeft het vrijdag niet meer. Zo hebben mn bovenburen weer een keer vrijaf en kan ik eens wat anders gaan doen. Toen Gerrie weer weg was heb ik gauw een hapje gegeten en ben toen even een poos gaan rusten totdat Hans me wakker belde of Arian mee kon komen. Dat mag wel maar dan heb ik niet genoeg eten voor 3 mensen… Oké hij zou dan ook wat meenemen.

Het was al over half 5 dus ik moest er toch uit na nog even gezeten te hebben met wat te drinken ben ik voor het eten gaan zorgen dat was niet veel werk. Alles kant en klaar: Bami met roerbakgroenten, een bak met satestokken en een mix van stukjes annanas, augurk en zilveruitjes en niet te vergeten kroepoek. Tafel gedekt en ze kunnen aanvallen. Hans bracht nog een pak pannekoeken voor Arian mee.

Nu even gezellig tafelen, om 19 uur zou Jan komen maar hij kwam al een half uur eerder. Hem even helpen sjouwen met de spullen zodat hij de auto even kan wegzetten. Nou je ziet het al: ben ik ziek? Mn sjouwkrachten heb ik nog, alleen ik kan ze niet te lang gebruiken, daar moet ik voor oppassen… Jan ging beginnen met zn klussen wij gingen eerst nog even afeten. Daarna ging Hans de strokenhor in de achterdeur ophangen Arian ging lekker achter mn dvd speler naar de scheepsjongens van Bontekoe kijken. Ik ging de boel afruimen en alles in de vaatwasser zetten en nog even een was draaien zodat Hans even naar het geluid van mn machine kon luisteren. Want ik vertrouw het geluid bij het centrifugeren niet helemaal. Er werd ook nog een leitje opgehangen die ik destijds van tante Metty heb gekregen en die al maanden los op de aanrecht stond.

Toen alles klaar was dronken we gezellig met zn allen koffie en ik werd ook even van mn spritsen afgeholpen zo dat is ook weer op. Jan ging weer naar huis. Fijn dat hij de nodige dingen wilde doen, het ziet er weer keurig uit. Wij keken de film nog even af onder het genot van nog een kop koffie en een glas sap toen gingen Hans en Arian ook weer naar huis. Ik mocht met een voldaan gevoel terugkijken op deze dag.

Donderdag ben ik weer een paar uurtjes gaan werken. Deze keer mocht ik Jaqolien even helpen met het versieren van de grote zaal. Er zou een verjaardag gevierd worden van een bewoner die 100 jaar is geworden. Of ik een stel ballonnen wilde oppompen… Natuurlijk wel dat is toch zo gebeurd, ook heb ik een paar slingers even uit de knoop gehaald. Daarna weer terug naar de linnenkamer om Corry weer verder te helpen. Het was deze keer over twaalven toen ik naar huis ging ‘s middags even snel naar de stad om mn leren zomerjas weg te brengen naar de Gouden Schaar (een kledingreparatiewinkel) de rits is kapot, er moest even een nieuwe in. Toen even naar Dixons om een fotorolletje weg te brengen die weer vol was. Toen gauw weer naar huis en net voor de bui binnen. Even een hapje eten en daarna een hele poos gerust terwijl de regen tegen het raam kletterde. Het is ook echt onder-de-dekens-weer…. ‘s Avonds lekker lui op de bank dvd gekeken.

Vrijdag een heerlijk gevoel dat ik mn huis niet hoef door te werken want alles is al gedaan. Ik ben lekker kaarten gaan schrijven. Om half 2 kwam er een monteur van Buiteman voor het onderhoud van mn moederhaard wat elk jaar moet gebeuren. Wel heeft hij het erover gehad dat mn haard al een oud beestje wordt. Na 15 jaar tja… Maar een collega van je heeft gezegd dat hij ook wel 20 jaar meekan heb ik nog tegen hem gezegd.  Hopenlijk doet hij het nog wel een paar jaar, tzt moet ik het er met broer Henk maar even over hebben dat we er over moeten gaan nadenken om de haard te gaan vervangen voor een nieuwe, maar dat heeft hopenlijk de tijd nog wel even.

‘s Avonds ging ik een heleboel kaarten die ik die dag heb geschreven naar de brievenbus brengen en bracht ook meteen het huisvuil en klusafval naar de container, ook weer opgeruimd .

Zaterdagochtend weer bijtijds op, om 9 uur was ik al in de Digros voor wat nodige boodschappen, er was haast nog niemand in de winkel en alles nog voorradig. Vanmiddag zou John v Velzel (iemand van de Alpha-kring) het nodige in mn tuin doen. Verder heb ik een film afgekeken over Jezus van Nazareth en de laatste kaarten weggeschreven. Ook het bed verschoond en een was gedraaid. ‘s Middags kwam John tussen de buien door toch nog even onkruid wieden en alle wildgroei achter mn schutting in de brandgang weghalen. Toen hij klaar was had ik koffie met pannenkoeken voor hem. Volgende week zaterdag zou hij terugkomen hopenlijk is het dan beter weer!

Nu is het weer avond en ik werk weer aan mn weekverslag. Van Hermien en Louisa hoor ik dat de kinderen op hun manier er ook mee bezig zijn om voor mij te bidden. ‘Uit de mond van kinderen heb Gij lof bereid’, ik sta zelf ook bij helder weer in mn tuin naar de sterren te kijken, naar de merels te luisteren of hoor de meeuwen weer herrie maken. Dat zijn toch ook schepselen, dan denk ik altijd maar weer aan psalm 8 en die heb ik vanavond ook op mn hart:

PSALM 8 berijmd uit gereformeerd kerkboek

Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschreven machtige God, Gij die uw majesteit ten Hemel over ons hebt uitgebreid.

Aanschouw ik ‘s nachts het kunstwerk van uw handen, de maan, de duizend sterren die daar branden, wat is de mens, dat Gij aan hem gedenkt, het mensenkind, dat Gij hem aandacht schenkt?

Wel doet de Hemel hoog uw glorie blinken, maar in de mond van kinderen doet gij klinken uw machtig heil, zo maakt G’uw vijand stil en doet uw haters buigen voor uw wil.

Gij hebt hem bijna goddelijk verheven, een kroon van eer en heerlijkheid gegeven, Gij doet hem heersen over zee en land, ja, al uw werken gaaft Gij in zijn hand.

Al wat er land of water heeft tot woning, het moet de mens erkennen als zijn koning; vogels en wild en al ‘t geduldig vee en wat er wemelt in de wijde zee.

Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschreven. Heer onze God, hoe vol van majesteit hebt Gij uw naam op aarde uitgebreid.

Hartelijke groeten van Annet v.d.Meij,
heel veel liefs De Here Bevolen!

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

6 Responses to week 2 na 3e chemo

 1. Joke Zomer says:

  Ha Lieve zus

  Bedankt voor het delen van je verhaal..
  Het is naast jou wel een wee van nu, een geschiedenis van de familie geworden..
  Dat krijg je dan wanneer je zo door bekende straten uit het verleden rijdt…
  Leuk om zo even door te nemen..
  Fijn dat er steeds opnieuw mensen bij jou zijn en je helpen met hand en span diensten..

  Wens je een goede zondag, zodat je in alle rust naar de scan mag gaan..
  Alles leggende in zijn Hand..
  Liefs van Joke

 2. broertje says:

  Há zus. Wat een verhaal heb je getiept. Het is een hele klus om het te lezen :-). Ga je langs de bollenvelden die gekopt zijn. En dan die dag met afspraken zoals een politie te paard. Ik zie je al zitten op een politiepaard op weg naar de de schoorsteenveger voor een scan van je kachel (of snap ik nu iets niet). Ik zal je binnenkort een paar foto’s van Kees mailen. Hier gaat alles goed. We hebben onze vakantie afgebroken om terug te gaan op kraamvisite. Het is een leuk mannetje. Sterkte in de weken op weg naar je 4e kuur. Weet dat we met je meeleven en bidden. Groeten uit Goes.

  • mama says:

   Hoi Annet, we hadden net al even een belletje , dus heb ik mn babbel eigenlijk al gedaan ! maar ik wil nog wel even kwijt dat ik er van sta te kijken wat een uitgebreide mail je hebt getiept, en Henk zn reaktie!!! die maakt er helemaal een potje van ……….. Maar ja wat wil je als je pas OPA bent…….Je hebt hem wel vaker gehoort dus maak je daar maar niet sappel om hoor……. Ik vindt het fijn dat je alweer zoveel geregeld heb voor zoveel verschillende zaken , Knap hoor! Voor morgen wens en bidt ik je veel sterkte toe,en de uitslag …..ja dat is best wel spannend, ook dat leggen we in Gods Handen ! Annet , Ik denk aan je tot horens ….knuffel!! mama

 3. Joke Zomer says:

  Ha Annet,

  Vandaag natuurlijk aan je gedacht en voor je gebeden..
  We zijn heel benieuwd wat de scan jullie / jou gaat vertellen..
  Wens je een goede week toe..
  Veel liefs en sterkte in alles,
  boven al Gods nabijheid

  liefs Joke

 4. Joke Zomer says:

  Ha lieve zus

  alweer een dag voorbij
  heb je al iets gehoord van de scan

  we denken aan jou
  en aan een ieder de je terzijde staat

  liefs uit Hardeberg Floralaan

 5. Joke Zomer says:

  lieve zus

  fijn dat je
  hetzij met beperkte energie je dingen mag en kan doen
  ruimte krijgt
  ruimte neemt
  voor wie jij zijn mag
  ook in deze periode van je leven
  wij zijn hier op onze manier druk
  en rustig
  want het is nog steeds vakantie
  en zaterdag gaan we ook nog op vakantie
  terwijl half nederland alweer gewoon aan de slag is
  de jongste vier gaan mee
  de anderen hebben zo hun eigen bezigheden
  vakantie werk
  of voorbereiding op kamer bewoning
  of orientatie voor andere dingen
  nog een dag of twee aan rommelen
  en dan er toch ffkes 14 dagen tussenuit
  zomaar
  geregeld door mn schoonzus (Ada)
  zij heeft door “stichting zo’n vakantie” een plekje voor ons geregeld
  want tja vakanties zijn nogal kostbaar
  en het zat er anders dit jaar niet in
  fijn dat we nu toch even ergens anders mogen bivakeren
  en het weer lijkt ook net iets beter te worden
  dus het komt helemaal goed
  zal misschien iets minder schrijven hier
  maar in mijn gedachten en gebeden zal je zeker zijn

  liefs je zus Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.