week 1 na 3e chemokuur

Deze week was wel een pittige week.  Op de dag dat ik weer thuiskwam uit het ziekenhuis bruiste ik nog van de energie en heb nog zelfs het een en ander in de tuin gedaan. De aalbessenstruik nog even nagekeken op de laatste aalbessen en die geplukt. Onkruid gewied en de forsytia een stuk terug gesnoeid, zodat de takken niet meer op en over de kas van de buurvrouw  hangen.  Mamma was ook een beetje aan het rommelen in de tuin. Er hoefde geen eten te worden gekookt want we hadden in het ziekenhuis een warme maaltijd gehad dat was wel lekker. Vandaag kreeg ik ook later de kuur om 4 uur s middags pas en werd pas om over half 6 afgekoppeld. Dan ziet ook meteen de dag er anders uit. ‘ s Morgens meer tijd  om rustig te ontbijten en om koffie te drinken. Voordat we om half 1 door de taxi gehaald zouden worden,  nog even een lekkere kop soep eten die ik zaterdag nog gekookt had met een lekker broodje gehaktbal. Mamma had vanmorgen nog vlees en gehakt gebraden.  We  hadden genoeg.  gehakt op brood is wel heel erg lekker. we moesten  toch weer de hele middag op teren,  en nu vind ik alles nog lekker.

‘ s Avonds hebben we nog lang buiten kunnen zitten.  Maar snachts ja hoor daar heb je het weer: ” niet kunnen slapen of beurtelings korte haze slaapjes en dan maar weer wakker liggen”  Dinsdag was ik echt moe en heb een groot gedeelte van de dag in mn ligstoel op het terras onder de parasol liggen slapen.  Mamma heeft ondertussen in de tuin dingetjes lopen doen, en me lekker bediend van brood fruit en veel drinken.  ‘s Middags om een uurtje of 4 kwam Hanneke van der Meij op bezoek en hebben we gezellig zitten praten.  Later zijn we naar binnen gegaan en hebben we met elkaar gebeden en nog een goed bemoedigend opbouwend gesprek gehad, waar Mamma ook heel veel steun aan had.  daar hebben we het nog lang over nagepraat.

Rond kwart voor 6 zou de zuster weer komen om de injectie weer toe de dienen dus die ging ik maar snel uit de koelkast halen. Toen ze er was en we  de spuit wilde pakken troffen we alleen maar een dopje aan waar de naald ingezeten had,  dat was raar wat nu? Ze kon hier verder ook niets mee maar ze zal er werk van maken dat het toch nog in orde komt. Morgenavond om dezelfde tijd zal ze er weer zijn,  het was toch niet te begrijpen, ik weet wel zeker dat er drie spuiten waren geleverd en toen er een gegeven was ik weer twee doosje s teruglegde in de koelkast.

De nacht van dinsdag op woensdag slapen ging iets beter, maar je van het was het niet. Woensdag werd een stressdag,  we keken tevergeefs uit naar de bezorger die de spuit zou komen brengen,  en die maar niet kwam. Wij aan het bellen naar het ziekenhuis, daar werd het nodige uitgezocht en geregeld dat als er ‘s middags om 3 uur nog niets was we mochten bellen.  Er kwam  aan het licht dat er een misverstand in het spel is,  ik ben maandagmorgen nog gebeld door die spuitenboer,   toen had ik gezegd dat er nog 1 spuit in de koelkast lag.  Achteraf was dat dus een leeg doosje.  Dus  waren er geen 3 spuiten bezorgd  maar 2,  en  word er elke volgende keer weer een spuit bezorgd.  Ja dat moet je ook maar allemaal weten en snappen.  Ik blijf erbij dat ik aan het begin van de behandeling slecht ben geinformeerd over de gang van zaken.  Een betere duidelijke voorlichting dat was toch wel op zn plaats geweest of  een schriftelijke handleiding over de gang van zaken.  Met daarin alle details van de medische molen. Wat rustig doorgelezen kan worden zodat ik ook dan echt weet wat er moet, wat er komt, hoe of wat, zodat ik ook mijn begeleidster kan gaan inschakelen.  Dat werkt voor mij toch een stuk beter dan die akelige rot telefoontjes waarvan de helft langs me heengaat,  in deze  heftige tijd. Als ik dan een handleiding zou hebben gelezen en ik krijg telefoontjes dan zou ik het wel beter kunnen hendelen want dan staat het ook goed in mijn hoofd.

Afgezien van dit vind ik toch dat ze het in het L.U.M.C. het voortreffelijk doen en is het daar heel erg patientvriendelijk en zou ik iedereen aanraden om daar naar toe te gaan. ‘ s Middags ongeveer half 2 werd de spuit gebracht, we zaten net aan tafel aan het warme eten,  aardappelen met een stukje vlees en 3 verschillende groenten.  Opluchting nr 1 nu vanavond de zuster nog dat gaat toch zeker wel goed komen? ‘s Middags gingen we nog even buiten zitten want hoewel er geen zon scheen was het wel erg zacht en ik heb lekker weer een stuk aan mn gordijntje zitten haken.  Later zijn we weer naar binnen gegaan want het ging regenen en we moesten de voordeur in de gaten gaan houden voor de komst van de zuster. Het werd half 6 maar wat er kwam geen zuster wij nog gezocht naar telefoon nummers. niks kunnen vinden.  Ik ging Judith Jager bellen,  was niet thuis. Ik ging Renate bellen die zou dan komen als de zuster om 6 uur nog niet geweest was.  Het moet nu want de 48 uur gaan verstrijken en dan moet die spuit gegeven zijn. Even voor zessen was Renate eral toen was het ook gauw gebeurd. Misschien dat de zuster nog komt ze kan ook in het verkeer vast gezeten hebben Renate is nog even gezellig gebleven met haar zoontje een lekker knulletje.  Mamma had haar spulletjes weer gepakt en ging weer vertrekken ik ben nog even met haar meegelopen naar de auto en haar nog geholpen met het dragen van een krat.  Nog even gedag zeggen en uitzwaaien en ze ging weer richting Gramsbergen. Nog even gezellig met Renate gezeten te hebben en genoten te hebben van haar zoontje, ging ook zij weer weg.  De rust keerde weer maar de zuster is helemaal niet op komen dagen ook geen excuustelefoontje helemaal niets. Later ging de telefoon toen dacht ik dat ze belde maar dat was Ien Voskamp.  Donderdag weer een slechte nacht de spuit deed zn werk. Ik was de vorige dag best wel gestrest geweest van dingen die op zich lieten wachten en dat breekt ook op. Halverwege de nacht naar de wc toen werd ik heel erg duizelig en naar in mn hoofd,  ik ben op de grond gaan liggen dan weet ik zeker dat ik niet zal gaan vallen.  Ik heb de Here aangeroepen! of hij het weg wilde nemen zodat ik rustig bleef,  later ben ik heel voorzichtig naar de slaapkamer gekropen en nog voor mijn bed geknield gelegen in gebed of Hij me nabij wil zijn!  In mn bed gekropen en rustig blijven liggen tot het weg zal gaan trekken.  Later moet ik weer in slaap gevallen zijn het licht in de badkamer is de hele nacht blijven branden.  De volgende dag ben ik nog lekker lang blijven liggen en heb gelukkig nog geslapen.  Toen ben ik eruit gegaan ik stond gelukkig weer stevig op mn benen.  Een beschuit en een kop thee en ben lekker ontspannen op de bank gaan zitten en lekker DVD s gekeken,  een mooie film over Handelingen o.a over de zendingsreizen van Paulus. Later nog een andere film over Jezus van Nazareth. Van tijd tot tijd weer een kleine maaltijd gebruikt. ‘ s Middags heb ik Hanneke gebeld ik had even behoefte om te praten.  Langzaam voelde ik me weer wat opknappen. Vrijdag kwam Inez mn boeltje doen en de ramen zemen zelf heb ik lopen stoffen en ruimen. Later ben ik even lekker de tuin in gegaan ik had al weer zin in een klus.  Pullli met lange mouwen en handschoenen aan en om mij tegen de zon te beschermen had ik ook nog een grote zonnnehoed opgedaan. Uitrusting compleet. Ook een kan water en een beker mee naar buiten zodat ik Inez niet in de weg ga lopen. Bankje mee en heb zittend mn gras geknipt later geverticuteerd en met de roller eroverheen geharkt en geveegt en klaar is de klus.  daarna nog even schoffelen en wieden niet lang meer want ik merkte het al mn oude energie heb ik niet meer dus maar gestopt,  er komt weer een betere tijd.  De kamer was al klaar dus ik ging maar weer lekker op de bank Inez was ook lekker klaar met alles.  Tussendoor hebben we ook wel even gezeten en wat genuttigd en wat zitten kletsen.  Toen Inez weg was heb ik lekker een poosje in de ligstoel in mn tuin gelegen. ‘ s Middags heeft Simone de boodschappen voor me gedaan.

Zaterdag ik was al vroeg wakker en ben maar gaan werken aan mn weekverslag. Lekker alles rustig aan.

Morgen komt Wim me weer ophalen voor de kerk Maandag ga ik naar Haagwijk  en om 5 uur komt Hanneke me halen, dan ga ik bij haar eten.

We kijken terug op een hele enerverende week

Ik sluit af met een lied die ik op mn hart heb die ik met Mamma maandag ook in het stiltecentrum van het ziekenhuis hebben gezongen nadat we hebben gebeden om kracht en wijsheid voor deze week

ps 121 berijmd gereformeerd kerkboek

Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan , waar komt mijn hulp vandaan Mijn hulp is van de Here ,die dit alles heefd geschapen.Mijn herder zal niet slapen

Uw wankele voeten zet Hij vast als gij geen uitkomst ziet;uw wachter sluimert niet! Zijn oog wordt door geen slaap verrast, Hij wil , als steeds voor dezen,/ Israels wachter wezen.

De Heer brengt al uw heil tot stand, des daags en in de nacht houd Hij voor u de wacht. Uw schaduw aan uw rechterhand; de zon zal u niet schaden, de maan doet niets ten kwade.

De Heer zal u steeds gadeslaan, Hij maakt het kwade goed,/ Hij is het die u hoedt. Hij zal uw komen en uw gaan, wat u mag wedervaren,/in eeuwigheid bewaren.

Hartelijke groeten,  heel veel liefs,  Gode bevolen Annet

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

5 Responses to week 1 na 3e chemokuur

 1. Joke Zomer says:

  Ha Lieve zus Annet,

  Bedankt voor je openheid in het beschrijven van deze week na de derde kuur..
  Wat een spanningen door de spuit en de niet op komen dravende verpleegkundige..
  Dat vergt heel veel energie die jij beter kan gebruiken om te herstellen.
  Gelukkig is alles weer redelijker wijs terecht gekomen..
  Het is inderdaad wel goed als het ziekenhuis ook hun patienten die kuren moeten een schriftelijk begeleidend schreven met eventuele “noodnummers” zouden geven..
  Kaart het gewoon aan, het is heel normaal hoor dat je daardoor onrustig wordt.
  Dat zou ider mens hebben in de situatie waarin jij zit..
  Jullie hebben er prima in gehandeld, samen sterk, fijn dat mams er voor je kon zijn..
  Ook heel naar als jij je midden in de nacht niet goed voelt..
  Koude vloer aan je gezicht en handen en te weten dat je niet verder kan vallen is dan ook gewoon de beste oplossing…
  Dan voel je je wel erg alleen, zo beroerd en trillend op je benen …
  Gelukkig was je alleen en toch zag God en Hij hoorde je..
  Doe maar rustig aan, bouw met mate aan je werkzaamheden..
  Teveel wil gewoon niet, en leg je erbij neer..
  Ik wens je een heel fijn weekeinde..
  In de woorden van het lied wat jij deelt denk ik ook aan jou..
  Mams bedankt dat u er voor Annet mocht zijn, dat u van de krachten die u heeft delen wilt met haar in deze periode van ziekte en kuren..
  Dat God ook aan u en alle andere mensen die zo dicht om Annet heen staan blijvend de kracht mag geven om haar te ondersteunen, ieder naar vermogen ..
  Annet een goed en rustig weekeinde toegewenst ..
  In onze gebeden met jou en allen die zo aktief met jou en je ziekte betrokken zijn..

  Liefs Je zus Joke

 2. Hermien says:

  Ik heb het lied meegzongen hoor Annet…met tranen in mijn ogen ik zag je daar zo liggen op die koude grond….:(
  Blijkt er weer uit hoe slecht spanningen voor je zijn en wat Joke al zegt kaart dat maar aan in het ziekenhuis…
  Al zal jij er wellicht niet veel aan hebben maar na jou komen er anderen die doorhetzelfde dal moeten….
  Ook hier word gebeden….ook door de kinderen trouwens …..zij bidden nogal eens met de vraag aan God “of Tante Annet gauw weer haar haar terugkrijgt en dat de medicijnen gaan werken tegen de ziekte in haar borst, tegen die eh euhm ik weet niet meer hoe het heet…maar wilt U dat gauw beter maken? amen” (Wouters gebedje)

 3. Joke Zomer says:

  Ha Annet

  De week is alweer helemaal begonnen
  en woensdag breekt aan..
  Hoop dat jij het naar omstandigheden goed maakt..
  Je voornemens redelijkerwijs mag en kan uitvoeren..
  Thuis, op Haagwijk en in andere bezigheden waar jij vooral jezelf mag zijn zoals je nu bent…
  Veel sterkte en liefs
  Gods nabijheid in het bijzonder..
  Je zus Joke

 4. Joke Zomer says:

  jij ook van harte
  nu oudtante van een klein manneke
  (bedankt voor het meedelen
  ik wist het nog niet, hoor van jou vaker de familie nieuwtjes, een extra knuff daarvoor)
  fijn dat je nu ook een beetje vakantie gevoel mag en kan ervaren
  hier is het weer niet echt geweldig
  dat is wel jammer voor de mensen die graag buiten willen volleyballen op de camping
  maar ze doen het toch
  dan maar nat
  misschien kunnen ze dat wel rainingvolley gaan noemen
  een goede voortzetting van je week

  hartelijke groeten en liefs Joke

 5. Joke Zomer says:

  Ha lieve Annet

  een heel goed weekeinde gewenst vanuit Hardenberg…

  liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.