week 1 na 5e chemo

De eerste week na de 5e chemo zit er al weer bijna op. De afgelopen week was ik wel heel erg moe en heel labiel in mijn hoofd, ieder woord van buitenaf was er één teveel; ik wilde alleen maar zitten of liggen en de dingen de revue laten passeren waar ik op rekende. Zoals de zorg van mamma de eerste dagen met het nodige dagritme van eten en rusten, de spuit, de zuster die langs zou komen, wat uitkijken naar gezellige post en mailtjes, gewoon dingen die in mn hoofd passen.

Dankzij de medicatie ging het slapen wat beter zodat ik overdag wat gezelliger was voor mamma. We hebben momenten gehad dat we ook even lekker konden lachen; we mochten samen bijbellezen en samen bidden, dat schept een band. Verder bracht ik m’n tijd door op de bank met een breiwerkje; even een klusje waar ik niet bij na hoef te denken omdat ik het patroon in m’n hoofd heb. Ik ben poppen aan het breien voor kinderen in Roemenië en als ik er weer een stelletje heb dan geef ik ze weer mee aan een echtpaar uit onze gemeente die daar elke zomer heengaan. Zo hoop ik er volgend jaar weer een paar klaar te hebben.

Woensdagmorgen zijn we een eindje wezen rijden en zijn naar pappa’s graf geweest. Dan denken we “waar is de tijd gebleven”,  die 15 jaar zijn zo snel voorbij gegaan! Op de terugwandeling is mamma even op een bankje gaan zitten, het weer was goed, daar mochten we even van genieten.  Zelf ben ik even naar het graf gelopen van tante Stien Tameling, dat was onze vroegere voorzitster van het Leids Kerkkoor waarvan ik ook bijna 21 jaar lid geweest ben. Da’s nu al weer ruim 7,5 jaar geleden. Ik had destijds met tante Stien een hele fijne band en heb heel wat dingen met haar kunnen delen. Destijds ging ik vaak uit m’n werk bij haar langs voor een bakkie en het gevolg was dat we weer een goed gesprek hadden en de tijd wel doordraaide. “Blijf ook maar meteen bij ons eten” zei ze dan. En dan de telefoongesprekken die ik met haar had. Ik heb haar dan ook heel erg gemist nadat ze was overleden aan leverkanker; maar ik ben de Here er dankbaar voor dat gene wat de Here in deze zuster aan mij heeft gegeven en wat ze destijds voor het koor heeft betekend. Binnenkort wordt haar graf geruimd, maar zij en haar man blijven voor altijd in m’n hart gesloten. Voordat we naar huis gingen nog even bij de bloemenstal langs voor een bloemetje. Ik nam zelf 2 mooie zonnebloemen mee voor in m’n tuin.

Woensdagmiddag is mamma al vroeg weggegaan, ze wilde nog even bij oom Willem en tante Co langs die in Amersfoort wonen, i.v.m. tante Co haar verjaardag op vrijdag 16 september. Ze waren onlangs in augustus ook 40 jaar getrouwd, dat ik daar helemaal niet meer aan gedacht heb… Alsnog van harte gefeliciteerd!

Nadat mamma weggegaan was ben ik nog maar weer een poosje naar bed gegaan. Vanavond naar de zang??? Dat ging ik helaas deze keer niet trekken en ik wilde dat risico ook niet nemen en was van plan Henk Moenen daar even over te bellen maar hij was me voor. ‘s Avonds ben ik vroeg naar bed gegaan, ik heb wel geslapen maar droomde de hele nacht dat ik misselijk was en dat was ik ook (dat verwerkte ik gewoon in m’n slaap, niet echt prettig…). Gelukkig was ik niet duizelig en licht in m’n hoofd net als vorige keren.

Ook donderdag de hele dag een misselijk gevoel: eten dat deed ik de hele dag in kleine beetjes.  ‘s Morgens kwam Ineke van Lelieveld langs, ze heeft een poosje bij me gezeten en gesproken over de tijd die nog voor me ligt. Want ik zie best wel tegen de operatie op. We hebben samen gebeden voor de komende tijd en het ook nog gehad over het wel en wee van het bezoekersteam. ‘s Avonds ging het iets beter maar ik bleef moe en belde ook de gospelgroep af. Ik voelde me ook wat depressief en belde Hans op. Hij bood aan langs te komen, ik zei: ja graag! ‘s Avonds is hij een poosje bij me geweest en hebben samen naar een film gekeken en thee gedronken. Later een lekker sapje gedronken en samen gebeden voordat hij weer wegging.

Vrijdag het ging iets beter. In etappes m’n bed verschoond en een was gedraaid. M’n eten ging weer wat beter smaken. Om 10 uur ‘s morgens belde tante Nel v.d. Gaauw en ik kreeg van haar ook een bemoediging en een gebed door de telefoon.

In de namiddag kwam John m’n tuin schoffelen en ik ging koffie voor hem zetten zodra ik het voor hem inschonk probeerde ik zelf ook weer een bakkie. Yes, het smaakt weer lekker, we gaan de goede kant weer op.

‘s Avonds kwam Helen even langs voor een bakkie en een praatje en we keken naar een film; dezelfde film die ik donderdagavond ook had gekeken: de film van Simsom en Delila.

Zaterdagmorgen: Yes ik knap nu echt weer op. Rustig aan wassen, aankleden, ontbijten, koffiezetten en daarna even op de Spartamet naar de Digros. Daar weer de nodige boodschappen gedaan. Ook de melk was op, de sap was bijna op en ik had trek in karnemelk en in zure dranken. (Zuur dood bacteriën.)

Teruggekomen de boodschappen in m’n fiesttas in de schuur laten zitten, dat komt straks wel. Ik ga eerst aan m’n blog werken, want tussen de middag word ik gehaald door Corine Ravensbergen (iemand van de muziekgroep) want we hebben een gezellige seminarmiddag met een gezamenlijke maaltijd en daar heb ik wel zin in! En morgen hoop ik weer van de partij te zijn in de kerk.

Bij deze heb ik ook een lied op m’n hart die ik met jullie wil delen:

Lied 803 uit de bundel Johannes de Heer

Geef de Heiland ‘t roer in handen, van uw aardse levensschip,
Hij zal veilig u doen landen, Hij kent elke rots en klip.
Zij uw scheepje groot of klein, Laat uw Heiland stuurman zijn. (2x)

Hoe ook stormen mogen woeden, laat het roer stil in zijn hand
Hij zal in gevaar behoeden, Hij brengt veilig u aan land.
Hoe ook alles donker schijn’,  laat de Heiland stuurman zijn. (2x)

Blijf toch rustig Hem geloven, richt bij ‘t felste stormgedruis
‘t Hart omhoog, het oog naar boven, daar bracht Hij reeds velen thuis.
Hoe ook alles donker schijn’, laat de Heiland Stuurman zijn. (2x)

Veel gevaar bedreigt het leven, maar het grootst is dat ‘k niet stil
alles aan Hem overgeven en ook zelf nog sturen wil.
Daarom Heiland houd mij klein, en wil Gij mijn Stuurman zijn! (2x)

Hartelijke groeten en heel veel liefs de Here bevolen!
Bedankt voor jullie gebeden, blijf voor me bidden, want de dagen gaan weer korter worden. Dat betekent voor mij dat ik labieler ga worden, maar ook hierin schuil ik bij de Here: dat zijn vrede in mij blijft!

Annet v.d. Meij

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

8 Responses to week 1 na 5e chemo

 1. broertje says:

  Dag zus,
  Je blog wordt steeds gelezen hier in Goes. Ook vanmiddag weer. Sterkte met alles. Weet dat we voor je bidden. Hier gaat alles weer z’n gang. Herman terug uit Denemarken werkt aan z’n laatste opdrachten en hoopt binnenkort zijn diploma te halen. Louisa is gestart met een nieuwe opleiding in Rotterdam, Jos gaat nu naar de Havo, Hein gaat verder waar hij vorig jaar is gebleven. Verder zijn de activiteiten in de kerk ook weer gestart en zijn we nog bezig met de afronding van de diaconale jongerenreis 2011.
  Als het je schikt zou ik je morgen wel even willen bellen, of jij belt mij als je er puf voor hebt.
  grt, H+B+L+H+J+H

 2. Joke Zomer says:

  Ha lieve Annet
  Deze week na de kuur zit er weer op..
  Wij hebben ook hier dagelijks voor je gebeden.
  Het besef hebbende dat na meerdere kuren het best pittig wordt om te herstellen..
  Fijn dat je zelf merkt wanneer er zeker weer vooruitgang in komt en wanneer de koffie weer smakelijk wordt..
  Hoop dat je een goede avond hebt met de mensen met wie je zo fijn samen muziek maken mag en kan..
  Voor morgen een fijne rustdag gewenst..
  liefs vanuit Hardenberg

 3. mama says:

  Dag Annet, Net even je laatste blog gelezen, en ben ik blij voor je dat deze week er
  weer op zit. Heel verstandig dat je niet naar d zang bent gegaan. Zo merk je zelf wel wat je wel of wat je niet aankan.
  vandaag hadden we samen met de suppoosten van het museum de kleppertoer gereden, en ng gezellig met elkaar gegeten. k ben net thuis.
  Voor morgen een goede zondag toegewenst Annet en de groetjes voor de bekenden zoals Ineke en Hanneke oa.
  knuffel en liefs mama!!

 4. tante Metty says:

  Lieve Annet,

  Ik zeg,dappere Annet. Steeds weer ga je er voor.
  Flink ben je, maar ook bezorgd, vooral voor de komende operatie.
  Er staat een kring van mensen om je heen, die voor je bidden.
  Heel veel sterkte.
  Liefs tante Metty

 5. Joke Veenstra says:

  Hallo , Annet
  Wat is dat schrikken voor jou en je familie, dat kankerbericht van’voorjaar , en wat goed dat je alweer op weg bent om beter te worden, we wensen je vanuit Meppel Gods nabijheid toe, Op bergen en in dalen, Ja overal is God.
  Ook onze oude tante Corrie uit HvH heeft dat bericht gekregen, kanker, en morgen gaan Inge , mijn zus en ik hen bezoeken, we gaan dan ook naar tante Jans.We hopen verder op goede berichten van je en wensen je verder een goede zondag toe
  je nicht Joke

 6. Joke Zomer says:

  Ha lieve Annet

  Hoop dat je een goede zondag hebt gehad..
  Hebt mogen genieten van broeders en zusters om je heen
  Zijn naam hebt mogen groot maken met hen…
  Voor de komense week Zijn nabijheid toegebeden …
  Kracht en sterkte om energie weer op te bouwen
  Ook de rust en vrede in het toeleven naar de operatie..
  Heel veel sterkte …

  voor jou
  en voor allen die zo dicht om je heen staan met concreet iets voor je te kunnen doen..

  Je zus Joke

 7. Joke Zomer says:

  Goede morgen lieve Annet

  Sterkte met alles.
  Ook met het genezen van het kleine wondje wat nu even anders voelt dan in de situatie dat je gezond bent..
  Goed dat je gelijk de hulpverlener laat weten zodat een zalfje mee kan helpen..
  Bednakt voor je felicitaties voor Josefien haar verjaardag..
  Berendien was nog even langs gewipt om Josefien te feliciteren, dat vonden we prettig..
  Deze week begint het echte werk wat betrefd invallen..
  Woensdag voor een 1ste klas
  en vrijdag voor een examenklas VSO..

  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat verlopen, zeker de examenklas is best pittig..
  Grote pubers met een plusje..
  De meeste leerlingen torenen boven mij uit, en sommige kunnen heel brutaal en ongecontroleerd reageren wanneer er iets onverwachts gebeurd..
  Er zitten ook heel rustige en voorzichtige leerlingen in die klas, gelukig..
  Aan mij de taak om rust en orde daar te bewaren..
  Korte lijnen en streng zijn..
  Dus best wel een soort van spannend..
  Ik ben er op mijn manier best heel druk mee..
  Studie boeken door kijken en les voorbereiden..
  Naast het gewone gezin opstarten vergt het wel het een en ander aan tijd en energie..
  De eerste ouderavonden zijn deze week..
  Vorige week een ouderavond van de VSO mee gelopen..

  Hoop dat het weer nu bij jou net zo lekker is als hier, de zon schijnt ook al is het frisjes is dat toch wel erg lekker…

  Veel liefs en sterkte..
  je zus Joke

 8. Liane says:

  Hoi lieverd,

  Ik ben blij dat je de laatste kuur achter de rug hebt, het wordt wel steeds zwaarder voor je. Je bent er harstikke goed doorheen gekomen. Ik vindt het zo knap van je dat je ook steeds bent blijven komen naar de muziekgroep ondanks je vermoeidheid. Ik dank God voor wat hij heeft gedaan en blijf voor je bidden voor totale genezing, je weet, Hij is almachtig en een God van wonderen! Hou vol Annet, je doet het harstikke goed, je broers en zussen zijn in gedachten bij je en bidden voor je, voel je gesterkt en gedragen door Hem…..

  Liefs, Liane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.